Leírás
A medvehagyma erős vízhajtó, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett
felesleges folyadékoktól, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a szívverést,
valamint mérsékli a narancsbőrt. Serkenti a vesék helyes működését, tisztítja és fertőtleníti
a húgyutakat. Főzete csökkenti a lázat. Enyhíti a hasmenést.
Mire jó?
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír
csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet
ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti
megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,
továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok
kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin
lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi
körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét
csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és
ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves
oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár
40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint
csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének
természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.
Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének
kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni
műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-
szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként,
lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű
egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során
bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata
felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni
kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin
termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott
hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres
ellenőrzése.
A medvehagyma gyógyhatásai
salaktalanító, méregtelenítő hatású
krónikus bőrbajokra (vértisztító)
gyomor és bélrendszer-tisztító
csökkenti a magas vérnyomást
enyhíti a krónikus gyulladásokat
védi az ereket (ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke
rizikóját)
javítja az inzulinérzékenységet
normalizálja a koleszterinszintet
gátolja a vérrögképződést